Voor het ontdekken en verkennen van innerlijke landschappen en maatschappelijke vergezichten

Een samenwerking tussen De boeddhistische blik (KRO-NCRV), Bodhi, 30NOW en Uitgeverij Maitreya.

Elk kwartaal duiken we samen in een actueel thema. Door dit thema van verschillende kanten te belichten willen we onze lezers verdieping en verrijking bieden.

Thema voor het tweede kwartaal van 2023: Vertragen en verstillen

“Hoe gaat het?” – “Druk!” Het lijkt wel alsof we ons moeten schamen als we een keer niks doen. Maar is het wel zo gezond om altijd ‘aan’ te staan en bereikbaar te zijn? Soms is het juist beter om een stap terug te nemen, de stilte op te zoeken en naar binnen te keren. Wat zou er gebeuren als we vaker vanuit rust zouden handelen? Het vraagt moed om tegen de ratrace in te gaan. Maar misschien is dit juist wat onze oververhitte wereld nu nodig heeft. 

ACTIVITEITEN ROND DIT THEMA

De Boeddhistische Blik

  • Kijk in het kader van dit thema’ hier naar hun aanbod.

Bodhi

  • Kijk hier eens op de speciale pagina van Bodhi over relaties.

30NOW

  • Kijk hier voor het aanbod van 30NOW over het actuele thema op hun speciale pagina over Boeddhistisch Geluid. 

Uitgeverij Maitreya

Een heldere handleiding voor mensen die zelf willen mediteren. De meeste besproken meditatietechnieken stammen uit de rijke traditie van het mahayana boeddhisme uit Tibet. Het boek sluit perfect aan op het boek Lam Rim (Boeddha's weg naar verlichting), waarin de basis filosofie van het Tibetaans boeddhisme wordt uitgelegd.

Cuong Lu weet als Vietnamese vluchteling hoe het is om je overweldigd te voelen door de stormen en het geweld van het leven, en weet ook een weg naar vrede en vrijheid. Geschreven met zorg voor eenieder die lijdt, deelt WACHT dit pad naar vrede. Het moedigt ons aan om te pauzeren, cirkels van geweld te verbreken en een wereld te creëren waar liefde en begrip gedijen.